vineri, 30 mai 2008

Cancerul de col uterin

Este o boala cronica grava, ce reprezinta o problema medico-sociala din ce in ce mai importanta. Cancerul de col uterin reprezinta o proliferare maligna a epiteliului cervical (col) uterin..Proliferarea maligna este cea mai frecventa, insa se poate si propaga de la organele vecine ( ovare, vagin , vezica ), dar mai rar.

Acest neoplasm reprezinta prima cauza de mortalitate prin cancer la femeie, iar potrivit investigatiilor clinice recente, Romania ocupa loc fruntas printre tarile europene, clasandu-se cu o frecventa a cancerului de col uterin foarte mare..Incidenta in Romania fiind 22- 36 / 10000 femei.
S-a inregistrat o incidenta mai mare in randul femeilor multipare ( cu mai multe nasteri) si la cele cu o viata sexuala agitata, cu debut precoce,cu parteneri sexuali multiplii.

Factorii care favorizeaza aparitia cancerului de col sunt variati.Pot fi :
- factori intrinseci : varsta 35-65 ani 70% din cazuri
- factori genetici, familiali
- factori endocrini : anticonceptionale hormonale
- factori extrinseci : factori poluanti de mediu



Cancerul de col uterin apare doar la femeia sexual activa, ceea ce a generat idea transmiterii prin contact sexual a unui agent carcinogen.Acesta este un virus, Papiloma virus care prin contact sexual precoce (inainte de 19-20 ani), este introdus in epiteliul colului incomplet maturizat, si nepregatit pentru o viata sexuala permanenta..Dupa 15-20 ani de latenta , pe fondul existentei unei leziuni cervicale inca reversibile, se produce cancerizarea propriu-zisa, cu aparitia initial a neoplasmului intraepitelial, apoi a celui invaziv.
Evolutia cancerului este progresiva invadand tesuturile si organele invecinate, sau metastazand la distanta.

Cancerul de col uterin se poate depista prin mai multe teste clinice, unul dintre ele numindu-se testul Papanicolau.

Tratamentul : Cancerul tratat duce la vindecari mai mult sau mai putin durabile, in raport cu metodele de tratament aplicate si cu stadiul evolutiv al bolii.Criteriul statistic principal este supravietuirea pana la 5 ani, recidivele fiind frecvente.

Am incercat sa fac o descriere sumara a acestei patologii, in dorinta de a contribui si eu cu un mic procent la o mai buna cunoastere in vederea realizarii unor mijloace profilactice individuale...Din pacate incidenta cazurilor diagnosticate creste tot mai mult in tara noastra., acest lucru reprezentand o adevarata amenintare.. Legat de masurile de prevenire la nivel international , am inteles ca o vizita a fostului secretar de stat american , Madeleine Albright , a determinat guvernul Roman sa creeze un program national de vaccinare gratuita impotriva cancerului de col uterin. Astea sunt vesti bune, sper sa se si puna in aplicare si sa nu ramana doar la stadiul de idee.

Dar pana atunci va doresc multa sanatate!

4 comentarii:

Anonim spunea...

mah, nush daca e veste buna.. stii doar k interesele economice sunt mari... hmmmm

DeA spunea...

Da clar interesele sunt mari...si nu doar cele economice, dar atata timp cat scopul are si un rezultat favorabil populatiei...inca o consider o veste buna :)

Miss Isa spunea...

E trist dar adevarat.Nu stiu daca si vazut reclama aia din reviste ca la nu stiu cate minute,in Europa moare o femeie din cauza cancerului de col uterin.

DeA spunea...

Da stiu am auzit si de chestia asta!